Over de Thaise ETA
Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken gaat een nieuw elektronisch reistoestemmingssysteem (ETA) invoeren. De Thaise ETA zal vergelijkbaar zijn met de bestaande visumvrijstellingsregelingen van andere landen.
Elke ETA geldt voor één binnenkomst in Thailand voor maximaal 60 dagen, verlengbaar met 30 dagen.
Met de Thaise ETA hopen de autoriteiten de veiligheid te verbeteren, de toegang te stroomlijnen en het aantal geschillen bij de checkpoints te verminderen. Bovendien zullen ze ook de activiteiten van buitenlandse bezoekers kunnen controleren.
Voorwaarden voor Nederlandse burgers
De volgende criteria gelden voor Nederlanders die Thailand bezoeken:
- Staatsburgerschap: Nederland is een van de 93 visumvrije landen waarvan de burgers een Thaise ETA kunnen aanvragen.
- Geldigheid paspoort: Het paspoort van Nederlandse reizigers moet nog minstens zes maanden geldig zijn op het moment dat ze Thailand willen verlaten.
- Duur van verblijf: Reizen naar Thailand moeten 60 dagen duren, tenzij ze met 30 dagen willen verlengen.
- Geen criminaliteit: Nederlandse bezoekers mogen geen strafblad of overtredingen in het Nederlands of elders hebben.
Vereisten
Nederlandse reizigers moeten waarschijnlijk het volgende voorbereiden om een Thaise ETA aan te vragen:
- Geldig paspoort: Nederlanders moeten in het bezit zijn van een paspoort dat geldig is tot het vertrek uit Thailand.
- E-mailadres: Ze moeten een actief e-mailadres hebben omdat de Thaise ETA-autoriteiten een unieke QR-code zullen sturen die aan hun paspoort moet worden gekoppeld.
- Pasfoto’s: Nederlandse reizigers moeten een pasfoto van zichzelf maken tegen een effen witte achtergrond, zonder bril of accessoires, tenzij dit medisch of religieus vereist is.
- Thais ETA aanvraagformulier: Nederlanders moeten een online aanvraagformulier nauwkeurig invullen.
- Reisgegevens: Het kan zijn dat ze details van hun vlucht en accommodatie moeten delen. Een ander belangrijk punt is dat de Thaise autoriteiten ook om een bewijs van een doorreisticket of retourticket kunnen vragen.
- Financiële draagkracht: Nederlandse reizigers moeten mogelijk aantonen dat ze hun uitgaven tijdens hun verblijf in Thailand kunnen dekken.
- Ziektekostenverzekering: Het is gebruikelijk bij elektronische reisautorisatiesystemen om de selectie van een reisverzekeraar te integreren in de applicatie.
Hoe aanvragen
Om een Thaise ETA aan te vragen, moeten Nederlanders de onderstaande gids volgen:
- Ga naar het aanvraagportaal.
- Geef vervolgens gegevens op zoals je persoonlijke gegevens, paspoortgegevens en reis- en accommodatiegegevens.
- Dien het online aanvraagformulier in. Je hoeft niet te betalen voor de Thaise ETA, want die is gratis.
- Wacht nu op de beslissing over je aanvraag, die naar je e-mailadres wordt gestuurd. Houd er rekening mee dat de Thaise autoriteiten om meer documenten of informatie kunnen vragen en dat dit de verwerkingstijd kan beïnvloeden.
Tips om een Thaise ETA te krijgen
Hieronder volgen enkele praktische adviezen om de kansen van Nederlandse burgers op een Thaise ETA te vergroten:
- Vraag een Thaise ETA aan voordat je naar Thailand reist. Dit is om vertragingen of ongemakken te voorkomen als de beslissing over de aanvraag langer duurt dan de gebruikelijke verwerkingstijd.
- Zorg ervoor dat je het aanvraagformulier volledig en zo nauwkeurig mogelijk invult. Eventuele afwijkingen kunnen leiden tot vertraging of afwijzing van je aanvraag.
- Organiseer en bereid de vereisten voor om een vlotte en zorgeloze aanvraag te garanderen.
Veelgestelde vragen
Welke landen komen in aanmerking voor de Thaise ETA?
De Thaise ETA is verplicht voor burgers van 93 landen die vrijgesteld zijn van visumplicht. Hieronder staat de lijst van landen die in aanmerking komen:
Europa: Albanië, Andorra, Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Kosovo, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, San Marino, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Oekraïne, VK.
Azië: Bhutan, Brunei, Cambodja, China, Georgië, Hongkong, India, Indonesië, Israël, Japan, Jordanië, Kazachstan, Korea (Zuid-Korea), Laos, Macau, Maleisië, Malediven, Mongolië, Filippijnen, Singapore, Sri Lanka, Taiwan, Turkije, Oezbekistan, Vietnam.
Noord- en Zuid-Amerika: Brazilië, Canada, Colombia, Cuba, Dominica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Guatemala, Jamaica, Mexico, Panama, Peru, Trinidad en Tobago, VS, Uruguay.
Oceanië: Australië, Fiji, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Tonga.
Midden-Oosten: Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten.
Afrika: Mauritius, Marokko, Zuid-Afrika.
Zijn er mensen die geen Thaise ETA hoeven aan te vragen?
Houders van een diplomatiek paspoort, UN Laissez-Passer houders en gebruikers van een Border Pass hoeven geen Thaise ETA aan te vragen.
Is de Thaise ETA een soort visum?
Het is geen visum en garandeert geen toegang tot Thailand. Bovendien kunnen grenscontroleautoriteiten je nog steeds de toegang weigeren op basis van verschillende criteria.
Wat gebeurt er als ik mijn ETA overschrijd?
Het overschrijden van de toegestane periode kan leiden tot boetes, waaronder dagelijkse boetes.
Is er een limiet aan het aantal reizen van 60 dagen dat ik per jaar naar Thailand kan maken?
Het is nog onduidelijk of de Thaise autoriteiten het aantal binnenkomsten van 60 dagen per reiziger per jaar zullen beperken.
Moet ik mijn Thaise ETA samen met mijn paspoort laten zien als ik aan boord van een vliegtuig ga?
De Thaise autoriteiten moeten nog bevestigen of het personeel van de luchtvaartmaatschappij de Thaise elektronische reistoestemming van passagiers zal controleren.
Foto door Fons Heijnsbroek op Unsplash