In de nasleep van de recente aardbeving in Myanmar krijgt het internationale regionale toerisme, met name in Thailand, een klap.
Zorgen na de aardbeving
Op 28 maart 2025 werd Myanmar getroffen door een krachtige aardbeving met een kracht van 7,7 megaton, die in delen van Thailand sterke schokken veroorzaakte. Vooral steden als Bangkok en Chiang Mai werden getroffen.
Hoewel Thailand geen grote schade heeft gemeld, is de psychologische impact op reizigers aanzienlijk. Toeristenfunctionarissen hebben dan ook een meetbare daling van het aantal bezoekers geconstateerd.
Over het algemeen reageerden toeristen snel, waarbij sommigen hun boekingen annuleerden of hun reis afbraken vanwege de bezorgdheid over de veiligheid als gevolg van de aardbeving.
Toerismestatistieken weerspiegelen verschuiving
Volgens het ministerie van Toerisme en Sport kwamen er tussen 24 en 30 maart slechts 584.851 toeristen aan in Thailand. Dat is een daling van 0,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Daarnaast kregen hotelboekingen een directe klap. De Thai Hotels Association noteerde bijvoorbeeld een daling van 10 tot 15 procent in het aantal buitenlandse gasten in de twee weken na de aardbeving. Erger nog, 10 procent van de toeristen checkte vroegtijdig uit.
Als gevolg daarvan daalden de inkomsten in alle horecasectoren, vooral in Bangkok.
Songkran hotelboekingen daalden ook met 25 procent.
Publieke perceptie van aardbeving
Ondanks dat Bangkok volledig operationeel bleef, voelde het de gevolgen van de angst onder de bevolking. Veel reizigers beschouwden de stad als onveilig na de bevingen. Bovendien creëerde de aardbeving een sfeer van onzekerheid in de toeristische centra van Zuidoost-Azië.
Toch werd er geen schade aan de infrastructuur gemeld. De regering heeft bezoekers snel gerustgesteld dat Bangkok stabiel en voorbereid is gebleven.
Na de aardbeving verplaatsten toeristen zich naar kuststeden als Pattaya en Phuket. Deze verschuiving gaf aan dat reizigers nog steeds een voorkeur hadden voor Thailand, maar niet voor de hoofdstad.
Autoriteiten ondernemen snelle actie
Onmiddellijk na de aardbeving gaf de Tourism Authority of Thailand (TAT) officiële verklaringen uit. Hierin werd de nadruk gelegd op veiligheid en werden condoleances overgebracht aan Myanmar. Daarnaast voerden Thaise ingenieurs volledige veiligheidsinspecties uit van belangrijke toeristische infrastructuur, waarbij ze bevestigden dat er geen structureel risico was.
Hoewel deze inspanningen effectief waren, kreeg de reputatie van Thailand als veilige bestemming een klap. Toch blijven de functionarissen optimistisch, vooral tijdens de Songkran festiviteiten. Ze geloven dat consistente communicatie en transparante veiligheidsmaatregelen het vertrouwen van de toeristen geleidelijk zullen herstellen.
Regionale rimpeleffecten
Het zal niemand verbazen dat de gevolgen van de aardbeving verder reikten dan Thailand. Vooral populaire toeristische routes door Zuidoost-Azië kregen te maken met annuleringen en vertragingen.
Bovendien meldden regionale toerismebureaus tijdelijke dalingen in de reisvraag. Geen enkel land had echter meer te lijden dan Thailand wat betreft het aantal toeristen.
Daarom heeft de aardbeving duidelijk gemaakt dat er behoefte is aan een gezamenlijke rampenbestrijdingsplanning voor de ASEAN-landen. Daarom worden er nu gezamenlijke herstelcampagnes voor toerisme overwogen, met als doel de economische verliezen op de lange termijn in de hele regio te beperken.
Vooruitblik
Thailand heeft al eerder crises doorstaan, van politieke onrust tot pandemieën. Er wordt dus verwacht dat het land met de juiste strategie weer opkrabbelt.
Er zijn zelfs al promotiecampagnes aan de gang. Ze richten zich met name op het versterken van de boodschap dat Thailand veilig, klaar en gastvrij is voor reizigers. Als gevolg hiervan blijven leiders in de toeristische sector hopen op een sterker tweede kwartaal in 2025.
In het algemeen herinnerde de aardbeving in Myanmar ons eraan hoe kwetsbaar toerisme kan zijn bij natuurrampen.
Foto door Dan Freeman op Unsplash